Új objektív

A géphez vásárolt alap 18-105-ös nagyon jó mert lehet zoomolni vele és ha messze állok a témától akkor közelebb hozza. A fényerejével van egy kis gond. A sok lencse elnyeli a fényt, ezért nem lehet nagyon éles képeket készíteni vele, és este sem érdemes vele fotózni. Ezért beruháztam egy fix objektívbe. Ez egy fix 50 mm-es 1.8-as fényerejű lencse.
nikon50mm

 

Szokatlan volt, hogy nem lehet közelíteni vele. Ahogy mondani szokták ” láb zoomos”, oda kell menni a téma közelébe. De a fényerő, az éles kép mindenért kárpótol.Mindent kaptam hozzá: első és hátsó védőkupakot, napellenzőt, és tartó zsákot is. Nagyon korrekt ez így, bár elmondhatom, hogy nem volt olcsó a kis objektív, de azt hiszem nagyon megérte. Majd teszek fel képeket ami vele készült. Most még csak tesztelgetem.

 

Nikon d3200

Több mint egy hónapja birtoklom már az új fényképezőt és még nem írtam róla semmit. Most pótolom ezt. Először a döntésről, miért ezt a márkát és ezt a típust választottam. Két lehetséges nagy múltú fényképezőgép gyártó cég volt a versenyben- Az egyik a Canon a másik pedig a Nikon. Egyre inkább hasonlítanak tudásban felszereltségben, kinézetben ezek a gépek. Amiért a Nikonra esett a választás az a minőség a három éves garancia a gépre. Sokat olvastam a döntésem előtt a két gyártó eszközeiről.  természetesen ahogy az szokás mindenki a maga “lovát” dicsérte. Kevés független tesztelővel találkoztam. Árban és minőségben ez a készülék lett a nyerő. Még gondolkoztam az 5200-on is, de az sokkal többe került volna. Minőségben nem adott volna annyit, hogy megérje a befektetést. Azt érzem jól döntöttem. A korábbi bridge géphez képest sokkal többet tud és a képek minősége nem összehasonlítható. Bár én nagyon meg vagyok elégedve az előző gépemmel is, ami egy Panasonic FZ50, még mindig meg van. Amikor vásároltam az a kategória csúcsa volt. Most kb. annyiért vettem ezt a gépet mint annak idején azt. Egy 18-105-ös objektív került a vázra. Ez az én alap igényeimet teljesen megoldja. Az a hatszoros zoom még elég, ha nem akkor közelebb megyek. Próbálkozom a nyers képek (RAW) alakításával is. Arra még sok időt kell áldoznom, hogy sikeresebb legyen, de már pár próbálkozás is adott némi biztatást. Keresem a témákat és gyakorlom a fotó “kidolgozást”, és majd írok még  a tapasztalataimról.

még

Hogy vettem?

Régi vágytam volt egy tükörreflexes fényképezőgép. Nem akartam túl sokat szánni rá, most még csak ismerkednék ezzel a technikával. Egy nagy elektronikai áruházban akciót hirdettek és az árak nagyon vonzóak voltak. Szombaton el is határoztam, hogy megnézem a gépeket és ha úgy alakul, akkor meg is veszem. Az öcsémmel mentünk vásárolni. Vittem a bankkártyámat is hátha lesz vásárlás. A kiválasztás viszonylag hamar meg is történt. Aztán előbb úgy volt, hogy hétfőre eltetettem a gépet, hogy majd akkor megyek érte és fizetem ki. De nagyon szerettem volna a gépet, így megpróbáltam megvenni még aznap. Előbb az villant az agyamba, hogy ilyen értékű vásárláskor biztosan kell személyi igazolvány. Majd mégis elkértem az eladótól a csomagot és mentem a pénztárhoz. ott jeleztem, hogy kártyával vásárolnék, azt mondták 200 ezer fölött kell személyi, megnyugodtam. Majd jött a fekete leves, elutasította a kártyát a rendszer.  Nem emlékeztem, hogy limitálva van az egynapi használat, és aznap már vettem ki pénzt nem is keveset. A pénztáros a hiba miatt áttette készpénzesre a fizetés, de mondanom sem kell  nem volt nálam ennyi pénz. Visszavittem az eladóhoz, hogy akkor majd hétfőn jövök érte. Az öcsémmel a városban sétálgattunk, ő fotózott egy párat, és közben járt az agyunk. A párom vidéken volt és felhívtam, hogy tudna-e segíteni ha hazaér. Ő persze azt mondta, hogy természetes. Mikor visszatért a városba mentünk az áruházba és megint elkértem az eladótól, hogy a párom kártyájával most akkor kifizetjük. Megyünk a pénztárhoz, most egy másikhoz, de az előző pénztáros magához hívott, hogy ott intézzük el a fizetést. Kártya be az olvasóba, fizetés. Kártya elutasítva. Ez már már semmi. A pénztárnál hagytuk a gépet és elindultunk bankautomatákhoz, hogy kiderítsük mi a gond. Útközben a párom rájött, hogy nincs annyi pénz a számláján, mint amennyibe a gép kerül. Az én bankom automatájából kivettem a még kivehető összeget, majd a párom kártyájáról amennyi azon volt. A két összeg pontosan elég volt. Vissza az áruházba és végre sikeres vásárlás. Sok nevetés utána.

nikon