Krakkó

A hétvégén Krakkóban jártunk. A nagyobbik fiam Kristóf egy szemesztert ott tanul. Közgazdász alapdiplomája után a mester szakot végzi, és az Erasmus program keretében pályázott külföldi ösztöndíjra. Sikerrel járt és a a kiválasztott Lengyel egyetemen tanulhatja a közgazdaságtan mesteri szintjét angol nyelven. Büszke vagyok rá, hogy ilyen sikeresen tanul és hogy egyedül neki vágott egy ilyen kihívásnak. Már február óta kint van és most mentünk meglátogatni. Volt már itthon, de jó volt most nekünk megnézni az ottani világot.

A belvároshoz közel sikerült egy lakást bérelni, teljesen elfogadható áron. Két szobás lakás teljesen felszerelve, wifi, minden volt. Pénteken reggel indultunk és bizony sokat kellett vezetnem, mire megérkeztünk.  Majdnem 500 km volt az út és sok helyen csak lassan haladtunk a sok falu, vagy az emelkedők miatt. Hét és fél óra volt az utazás. Kora délután érkeztünk. Elfoglaltuk a szállást és Kristófot is jól lakattuk hazaival, majd irány a város. Tiszta napos idő volt. Vittem a fényképezőmet is így készültek a szép képek.

A vár volt a cél és a belváros, a sétáló utcák és a főtér. A várba nincs belépő, csak egyes kiállításokra, így egy kellemes sétával bejárhattuk teljesen. A várfalról megnéztük a Visztulát, ami az odaúton már átkeltünk. Rengeteg turista volt. Mindenféle nemzetből valók voltak. Még világosba odaértünk a főtérre is. Csodaszép ez a tér. a templomokkal a régi piaccal, a tér körüli szépen rendben tartott épületekkel. Hosszasan időztünk itt és persze megkóstoltuk a helyi söröket is. Megvártuk míg beesteledett és akkor is megcsodáltuk a főteret. Rengeted konflis van itt, amik jó pénzért körbe visznek a belvároson. Mi nem választottuk ezt a szolgáltatást.DSC_7071Másnak a közeli sóbányába látogattunk Wileickába. A Parajdi után egy teljesen mást kaptunk. Rengeteg járaton mentünk keresztül, és viszonylag kevés terem volt, ahol megpihenhettünk volna. A lengyel nyelvű idegenvezetésből semmit nem értettünk, csak mosolyogtunk és én persze fényképeztem. Közel három órás túra volt, mire bejártuk. Kora délután volt mire ismét a felszínre jutottunk.DSC_7284

Ismét a belváros és annak is egy érdekes rész vonzott bennünket. A régi “zsidó negyed” meglátogatása volt a program és este ismét a főtér. Pár sör és egy kis ücsörgés volt a pihenés a sok sétálás után.

Másnap már nem volt sok időn, csak pakolás és Kristóf kollégiumának és egyetemének felkeresése maradt. Nagyon szép régi épület a központi része az egyetemnek, de ott nincs órája. A közeli modern épületekben tanul Kristóf.  Aztán indulás haza. Nem volt unalmas ez az út sem. Krakkóból kiérve esni kezdett az eső, majd havas-esőbe váltott és a GPS szeszélyének köszönhetően a Tátra felé vettük az irányt. Ott már hó esett. Eleinte nem maradt meg, de ahogy haladtunk egyre feljebb ott már tiszta hó volt a táj is. Ha már idehaza nem volt tél, akkor most megélhettük ezt az évszakot is. Szlovákiában pedig viharos szél akarta az autót többször is felborítani.DSC_7391

Kellemes napok voltak. Örültem, hogy újra láthattam Krakkót és megláthattam, hol tanul a nagy-fiam, és eltölthettünk együtt két napot!